Skip to content

Virktillbehör

Tycker man om att arbeta med händer är handarbete på olika sätt en bra sak att sysselsätta sig med. Det går bland annat att virka, sticka, väva och brodera. Men för att kunna göra detta behöver man de rätta tillbehören. Denna artikeln kommer främst handla om virkning och virktillbehör. Att ha rätt och bra virktillbehör underlättar ens arbete en hel del och gör att det blir mycket roligare att virka. Men det är inte alltid man behöver lägga pengar på saker som tituleras som tillbehör till virkning utan man kan även använda andra saker som hjälper en i ens arbete.

Virktillbehör och virknings historia

Virktillbehör hjälper en vid virkning

Historiker är inte riktigt säkra på hur virkningen kom till till skillnad från andra hantverk som stickning och broderi som det finns bland annat arkeologiska bevis för. Men det engelska ordet för virkning kom från de franska orden croc eller croche som betyder krok. Det fornnordiska ordet för krok är krokr och det kan vara därifrån det alternativa ordet för virkning, krokning, kom ifrån. Det enda man vet om virkningens historia är att det inte nämns tidigare än sent 1700-tal. Det blev med tiden en populär sysselsättning i Frankrike och England och de hade säkert lika bra, om än annorlunda virktillbehör som vi har idag till sin virkning.

I Sverige fick introduceringen av virkning ett svalt mottagande. Grundaren för hemslöjdsrörelsen i Sverige, Lilli Zickerman, förkastade virkning då hon tyckte att det var en alldeles för slapp teknik, eftersom man kan utföra den halvsittandes i soffan. Enligt henne skulle hemslöjden inte bara vara fint och utav god kvalité utan även något som det låg en del arbete bakom. Under 1900-talet började det publiceras mer och mer virkmönster i tidskrifter och böcker. I början var det mest mönster på hemtextilier som överkast, dukar, kuddar och filtar som publicerades men senare dök det även i tidningarna upp mönster på klädesplagg och mer avancerade virkprojekt, där vikten av bra virktillbehör blev viktigare.

Vilka tillbehör ska man välja?

Vad finns det då för tillbehör att välja mellan? Ett väldigt bra virktillbehör är en ordentlig nål. För att man ska kunna sy ihop klädesplagg eller virkade rutor behöver man en tjockare nål med ett stort öga för att göra det lättare att trä garnet. Syr man ihop gosedjur, eller amigurumis som de också kallas, är det bra om nålen inte är för kort. En stickmarkör är, trots namnet, också ett bra tillbehör att använda sig av. Virkar man något avancerat där man behöver hålla reda på flera olika siffror kan istället en markör markera en maska och så slipper man hålla allt i huvudet.

Ett annat väldigt bra virktillbehör är en hållare för beskrivningar. Om man hellre läser beskrivningar på papper istället för på en skärm är en mönsterhållare ovärderlig. Oftast så är de magnetiska så man kan fästa sitt mönster på dem och de har också en linjal som gör att man lätt kan se vart man är i mönstret. Tycker man om att virka spetsmönster, motiv eller använder diagram på annat sätt är det rätt så lätt att tappa bort sig i mönstret och hela tiden få leta upp vart man var. Då hjälper mönsterhållaren en att hålla reda på det.

Virkning – en populär hobby

Virkningen har kanske inte en lika lång historia som stickning och brodering men den har under den senaste tiden blivit en väldigt populär hobby att syssla med. Men för att virkningen ska gå smidigt krävs det också att man har bra virktillbehör. En lång bra nål med stort öga är bra till att sy ihop sina alster med. Stickmarkörer gör så man slipper hålla flera olika siffror i huvudet och mönsterhållare hjälper en att hålla reda på vart man är i mönstret. Men dessa tillbehören är inte de enda virktillbehör som finns utan det finns mycket mer och mer lite fantasi kan man även använda saker som inte är ämnat för virkning egentligen om det hjälper en i arbetet.