Skip to content

Sticktillbehör

Att sticka är inte bara roligt, det är dessutom bra för hälsan. Det är vetenskapligt bevisat att tjugo minuters stickning sänker hjärtrytmen. Hjärnverksamheten stimuleras, blodtrycket och pulsen sjunker. Amerikanska forskare menar att stickning är lika avstressande som meditation eller yoga. Det är inte många sticktillbehör man behöver till en början. De två grundläggande sakerna man behöver är ett par stickor samt ett garnnystan. Det finns mycket att välja mellan när det kommer till sticktillbehör då det finns alla möjliga material och färger. Fördelarna med stickning är många, bland annat är det enkelt, roligt och det kostar inte mycket. Inte minst kan alla lära sig att sticka!

Sticktillbehör – olika material

Som det nämnts ovan behöver man inte många sticktillbehör, men det finns mycket att välja mellan. När det gäller stickor och garn finns det alla möjliga material. Stickor finns huvudsakligen i plast, trä och metall och i olika utformningar, det vill säga rundstickor och strumpstickor. Garn delas upp i växtfiber som består av lin och bomull, djurfiber som består av silke och ull samt syntetiska fiber som består av nylon, akryl och polyester. De syntetiska fibrerna som även kallas för konstfiber, har ofta skapats för att påminna om naturfiber. När man har lärt sig grunderna inom stickning, kan mängden av tillbehör man behöver öka.

När man har stickat ett tag och lärt sig grunderna så kan man behöva fler sticktillbehör. Dels för att man kommer att vilja ha små verktyg som underlättar stickningen men även för att piffa upp sitt stickande. Det är bra att ha bland annat måttband, synålar, knappnålar, mätstickor, flätstickor, varvräknare samt dekorativa material såsom exempelvis pärlor och knappar. Tillbehören brukar inte kosta mycket varför man kan köpa upp en hel del om så önskas. När man till exempel har fler garner med olika färger att alternera mellan, blir det roligare att sticka och man blir mer kreativ i sitt skapande. Det enda som behövs är fantasi!

Stickning och tillbehör

När man köper sticktillbehör för första gången, är det viktigt att tänka på att välja något som är lätt att arbeta med. Till exempel ska stickorna inte vara för tjocka och det är bra att välja ett garn som är enkelt att bearbeta. Tunnare stickor kan vara lite krångliga för nybörjare och för tjocka stickor kan kännas klumpiga. När man väl har lärt sig grunderna är det enklare att sticka med olika typer av stickor. När det kommer till garner finns det väldigt mycket att välja mellan, men det kan vara bra att börja med syntetgarn eftersom det är lättarbetat.

Det finns, som sagt, mycket att välja mellan när det kommer till sticktillbehör, och det är upp till var och en vad man vill använda. Det kan dock vara bra att börja med enkla medel. Ju längre fram man kommer, desto mer finns det att välja mellan. Det är viktigt att ha bra sticktillbehör från början. De grundläggande stegen i stickning är uppläggning och avmaskning, att göra maskor som antingen är räta eller aviga samt att öka samt minska maskor. Man kan byta garn om man vill få ett färgrikt resultat. I början kan det vara bra att sticka enklare saker för att det inte ska bli för svårt. När man känner sig redo så kan man bland annat skapa hål genom att använda omslag. Då kan man göra minskningar och ökningar för att variera sin stickning.

Fördelar med att sticka

Sticktillbehör - mycket att välja mellan

De flesta av oss lever ett stressigt liv, att sticka kan hjälpa en att varva ner. Man mår bra av att sticka och det är smidigt. Det kräver lite tillbehör – endast ett par stickor samt ett garnnystan. En annan fördel är att man kan ta med stickningen överallt samt att man kan sticka medan man exempelvis tittar på tv eller lyssnar på musik. Att sticka kostar inte mycket. Sticktillbehör är oftast inte så dyrt. Ju längre fram man kommer med stickningen, desto roligare blir det. Man kan till exempel börja med att göra halsdukar, sjalar eller vantar. Ju vanare man blir, desto mer ökar kreativiteten och ju längre fram man kommer, desto mer sticktillbehör har man att välja mellan.