Skip to content

Broderier

Om du aldrig har broderat förr, kan det vara en bra idé att ta hjälp av någon som har kunskap, även om det går att hitta olika videor med instruktioner på nätet. Det är ett avkopplande och roligt handarbete och det går att skapa mycket vackert. Det finns en mängd olika användningsområden för broderier. Du kan skapa fantastiska smycken, mobilfodral, väskor, tavlor och mycket annat. Varför inte tillverka traditionella bonader fast med moderna ordspråk eller fula ord i så kallad ”fuldesign”? Är du konstnärligt lagd, kan du skapa dina egna mönster istället för att följa andras. Upptäck världen av broderier du också. Läs vidare så får du tips på olika typer av sömnadssätt och annat som är nyttigt att veta.

Broderier – de klassiska stygnen

Korsstygn är det vanligaste stygnet när det kommer till broderier. Du behöver garn, nål, väv samt en mönsterbeskrivning. Stygnen syr du lagda åt höger, sedan vänder du och syr vänsterlagda stygn över dessa. Då bildas kors. För bästa resultat ska de överlagda stygnen alltid gå åt samma håll. Du kan välja att göra ett kors i taget eller sy en lång rad för att sedan vända och gå tillbaka och göra de överlagda stygnen. När du har fått in vanan, är det enkelt att skapa egna mönster för broderier i korsstygn. Du kan även beställa mönster från egna foton på nätet. Ett tips när du syr, är att du inte ska göra några knutar på baksidan eftersom det syns på framsidan. Fäst istället trådarna horisontellt i redan sydda stygn.

Stjälkstygn används ofta till kontursömmar i broderier. Vanligtvis syr man stjälkstygn med fria stygn på tyg eller andra broderiunderlag, men man kan även sy på räknad väv. Låt oss säga att du syr en blomma i plattsöm medan konturerna och stjälken är i stjälksöm. Om du ritar upp en blomma på ett tyg gör du blombladen i olika sektioner. Plattstygnen syr du genom att helt enkelt fylla en sektion med stygn där du går upp med tråden från den ena kanten och ner i den andra. Sedan använder du stjälkstygnen till att sy alla konturer samt stjälken. Detta blir effektfullt även om du använder samma färg på garnet. Du kan självklart även sy blombladen i olika nyanser.

Fuldesign eller kloka ord?

Vill du inte sy traditionella broderier utan istället använda din kreativitet till att uttrycka dina känslor i ett broderi? Utmärkt – det ska vara kul att handarbeta. Om du har dåliga erfarenheter från syslöjden i skolan, kan du nu ta igen det. Du får göra precis som du själv vill. Det är bra om du lär dig grundstygnen först för att inte bli frustrerad av att du inte får fram det budskap du vill. Skapa tavlor med texter som chockar, väcker till eftertanke eller som helt enkelt uttrycker din kärlek till någon. Använd de klassiska stygnen för att få lite struktur, men utöver det kan du improvisera hur som helst med texter och motiv.

Broderier med pärlor kan förvandla

Vem är ”Saga Norén, Länskrim Malmö”? Tv-serien handlar om Saga som har diagnosen Asperger. Hon har en ledande roll inom polisen, och många med diagnosen känner igen sig i rollfiguren. Det finns även ett broderi med den texten. Anledningen? Broderiklubben BK har en förkärlek till broderier som hamnar lite utanför ramarna. Klubben är både feministisk och antirasistisk. Man träffas, umgås och broderar. Budskapen i deras broderier är oftast av feministisk och samhällskritisk karaktär. Broderiet med Sagas namn såldes på auktion och gav 1000 kronor till musikhjälpen. Detta är ett exempel på vad man kan åstadkomma med broderi som hobby. Budskapen kan vara vara vackra men på samma gång ge ett klart och tydligt budskap. Det finns inga regler och endast fantasin sätter gränser. Använd din kreativitet och få utlopp för dina känslor!

10 broderier till ditt hem

Vill du sy unika broderier till ditt hem? Här får du tio tips för inspiration: 1. Skapa en bonad med kloka ord som du gärna tittar på varje dag 2. Brodera en text som väcker eftertanke, på exempelvisen en gardinkappa (vitt på vitt är snyggt och diskret). 3. Till barnrummet kan du sy en fin tavla med minnen från födsel och dop. 4. En vacker julbonad att ta fram varje år. 5. En tavla med fuldesign till badrummet 6. Små broderier att klä tändsticksaskar. 7. Bokomslag. 8. lampslöja till skomakarskärm. 9. Broderade burkar. 10. Kökshanddukar med monogram.

Tänk på att ha rena händer när du håller på med broderier. På så vis slipper du fläckar och missfärgningar. Om garnet tvinnar sig, kan du släppa ner nålen mot golvet och låta garnet reda ut sig på egen hand. Om du broderar med metalltråd eller pärlblandat garn, är det lättare om du tar korta bitar av det. Dessutom ska dessa heller inte delas som annat broderigarn skall. Lycka till!